ASTMA EN ALLERGIE BIJ KINDEREN

ASTMA EN ALLERGIE BIJ KINDEREN

Astma en/of allergie kan een zware stempel drukken op het leven van astmatische en allergische kinderen, adolescenten en ook dat van hun ouders. Sportactiviteiten, schoolresultaten en zelfs het beroepsleven van de ouders gaan er vaak heel erg onder leiden.

Uitlokkende prikkels

Astma kan uitgelokt worden door verschillende prikkels en niet elk kind reageert op dezelfde prikkels. Er zijn prikkels die allergische reacties uitlokken en andere stoffen kunnen dan weer irriterend zijn voor de luchtwegen.

Voor meer informatie download onze folder Astma en allergie bij kinderen bij kinderen’.

Gezond schoolklimaat

Een gezond schoolklimaat voor kinderen met astma en allergie vraagt aanpassingen van verschillende aard. Vooral het inrichten van de klaslokalen, het schoonhouden ervan en het rookverbod in de school dienen strikt nageleefd te worden.

Misverstanden en onwetendheid over de oorzaak van astma en allergie staan noodzakelijke aanpassingen op school vaak in de weg. Kinderen met astma en allergie zijn hierdoor vaak méér afwezig of worden gehinderd om normaal aan de lessen deel te nemen.

Voor meer informatie download onze folder Een gezond schoolklimaat.

Astma bij schoolkinderen

Met de moderne astmatherapie moet elk kind met licht tot matig astma in staat zijn om te sporten. Mits een goede behandeling en begeleiding is zelfs competitie toegestaan.

Een kind dat inspanning vermijdt zal hiervan alleen maar nadelen ondervinden. Qua conditie gaat het kind achteruit, er is minder reserve en als er enige inspanning geleverd wordt is er sneller ademnood.

Een kind dat wel regelmatig aan sport doet zal veel fitter zijn en progressief in staat zijn tot grotere inspanningen. Astmatische kinderen leren door het sporten ook beter omgaan met hun ziekte, ze leren hun grenzen kennen en verleggen, hun zelfvertrouwen neemt toe en hun angsten verminderen.

Voor meer informatie download onze folder Astma bij schoolkinderen.

In Open luchtwegen op school vindt u nog veel meer praktische informatie over het begeleiden van kinderen met astma en allergie op school.

Wens je informatie op kindermaat? Kijk dan eens naar onze publicaties ‘De Allergiekampioen’ of ‘Kriebel, het draakje’.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x