Uitlokkers astma

Uitlokkers astma


  • Allergische prikkels: Bij contact met allergenen bouwt het lichaam antistoffen op tegen onschuldige eiwitten in deze allergenen. Adem je die in, dan vernauwen de luchtpijpen om de longen te beschermen tegen de indringer (huisstofmijt, schimmelsporen, pollen, ...). Maar op die manier snijden ze ook de luchtstroom af en bemoeilijken de ademhaling.

  • Niet allergische prikkels: Bijna elke astmatische persoon reageert op prikkels zoals luchtvervuiling, sigarettenrook, ozon, temperatuurwisselingen, mist, krijt, verf, lijm, …. Astmapatiënten zijn extra gevoelig voor deze prikkels en reageren al bij lage concentraties.

  • Inspanning: Bij inspanning (hardlopen, wielrennen, …) kunnen astmapatiënten klachten krijgen. Door de snelle inademing prikkelt de koude en/of droge lucht de luchtwegen. Inademen via de neus verwarmt de koude lucht. Een intense inspanning kan bij een astmapatiënt een aanval uitlokken. Deze aanval treedt ongeveer 5 tot 10 minuten na het einde van de inspanning op. Het is noodzakelijk dat u, voor de inspanning en volgens het voorschrift van uw arts, één of twee dosissen van uw puffer inademt. Toch zijn fysieke activiteiten en sport toegelaten en zelfs aanbevolen. Een goede fysieke conditie verbetert uw prestaties en bevordert de long- en hartwerking.

Wandelen, fietsen, lopen, fitness, … met eventueel medische en/of kinesitherapeutische begeleiding kunnen helpen. Overleg met uw arts wat voor u het beste is.

Meer informatie kan u vinden in onze publicaties.

De informatie uit onze folders mag enkel overgenomen worden voor informatieve doeleinden mits bronvermelding. Commerciële doeleinden zijn verboden.

Vragen? Contacteer ons 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x