Onderzoeken / diagnose astma

Onderzoeken / diagnose astma

Het gesprek met uw arts over uw klachten is heel belangrijk om een goede diagnose mogelijk te maken. Een goede voorbereiding van dit gesprek is daarom belangrijk en zal u zeker helpen. Noteer daarom thuis al een aantal punten zoals bijvoorbeeld: wanneer heb ik last, wat ben ik aan het doen, welke materialen gebruik ik op dat moment, in welke plaatsen in huis of buiten heb ik last, heb ik last na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of bij gebruik van bepaalde producten, ….
Welke klachten heb ik: benauwdheid, piepende ademhaling, aanslepende hoest, veel slijm ophoesten, lopende neus, jeukende tranende ogen, jeuk, huiduitslag, maag- en/of darmproblemen, ….

Na het beantwoorden van deze vragen volgt een bloedonderzoek en huidtesten om mogelijke reacties op de allergenen op te sporen. De longfunctietesten moeten een beeld geven van de ernst van de vernauwing van de luchtwegen.

In bepaalde gevallen kunnen bijkomende onderzoeken noodzakelijk zijn zoals:

  • Provocatietesten: om de overprikkelbaarheid van de luchtwegen vast te stellen.
  • Inspanningstesten: op een fiets of een loopband (test van 6 min.) om inspanningsastma op te sporen.

Deze onderzoeken gebeuren in een gespecialiseerd ziekenhuis onder medische begeleiding om de reactietoestand nauwkeurig te kunnen volgen.

Meer informatie kan u vinden in onze  publicaties.

De informatie uit onze folders mag enkel overgenomen worden voor informatieve doeleinden mits bronvermelding. Commerciële doeleinden zijn verboden.

Vragen? Contacteer ons 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x