Wat is allergie?
Ieder mens heeft een verdedigingssysteem (immuunsysteem) dat hem in normale omstandigheden beschermt tegen infecties. Wanneer we allergisch zijn reageert dit verdedigingssysteem ook op gewone stoffen uit onze omgeving. Dit kunnen stuifmeelkorrels (ook pollen genaamd), uitwerpselen en huiddeeltjes van de huisstofmijten, huidschilfers, speeksel en urine van dieren, voeding, geneesmiddelen, schimmelsporen, … zijn.
Het zijn niet de allergenen die ons ziek maken, wel de reactie van ons verdedigingssysteem dat antilichamen produceert tegen deze allergenen. Hierdoor ontstaan ziektesymptomen zoals een lopende neus, tranende ogen, jeukende oren, huiduitslag, piepende ademhaling, ….
Er zijn veel stoffen in de omgeving waaraan men allergisch kan worden. Het gaat niet alleen om stoffen die we inademen, zoals de uitwerpselen van huisstofmijten of stuifmeelkorrels, maar ook om stoffen die we eten, zoals melkproducten, soja, eieren, noten, groenten, pinda's, fruit, granen, vis, schaal- en schelpdieren, …. Soms kunnen zelfs geneesmiddelen een allergie veroorzaken. Men kan ook allergisch reageren op het gif van bijen en wespen of door contact met latex (bijvoorbeeld in handschoenen, ballonnetjes, rubberen slangetjes en buisjes, …). Hou ook rekening met mogelijke reacties op cosmeticaproducten, onderhoudsproducten of nikkel in juwelen of in de knoop van je jeans.
Als ziektebeelden kennen we allergische rhinitis (seizoengebonden), chronische rhinitis, (niet seizoengebonden), allergisch astma, atopisch eczeem, netelroos of urticaria.
Meer informatie en nuttige tips kan je vinden in onze folders , en Huisstofmijtenallergie.
De informatie uit onze folders mag enkel overgenomen worden voor informatieve doeleinden mits bronvermelding. Commerciële doeleinden zijn verboden.
Vragen? Contacteer ons